Λούκα Τόνι: Ο πρίγκιπας της Φλωρεντίας

Η Αναγέννηση ήταν μία πολιτιστική επανάσταση που ήρθε να σαρώσει ως τυφώνας την ευρωπαϊκή ήπειρο κατά τη διάρκεια του 15ου αιώνα, με τις πρώτες σημαντικές αλλαγές να λαμβάνουν χώρα στη Φλωρεντία: συγγραφείς, ζωγράφοι, αρχιτέκτονες και φιλόσοφοι έκαναν την πόλη εφαλτήριο αυτού του πρωτοποριακού και ανατρεπτικού κινήματος.


Τώρα, 400 χρόνια μετά, η πόλη έχει σηκώσει το λάβαρο της... ποδοσφαιρικής επανάστασης, με την ιστορική Φιορεντίνα να ξορκίζει οριστικά το φάντασμα της πτώχευσης και του υποβιβασμού στην τέταρτη κατηγορία του ιταλικου πρωταθλήματος, πραγματοποιώντας μία εκπληκτική πορεία, βγαλμένη από τις ολόχρυσες σελίδες του συλλόγου στην προηγούμενη δεκαετία.


Έναν χρόνο μετά την επιστροφή της στα μεγάλα σαλόνια του Καμπιονάτο, και αφού κατάφερε ως νεοφώτιστη να εξασφαλίσει κυριολεκτικά στο παραπέντε το εισιτήριο της παραμονής (ευνοήθηκε από τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής της περασμένης σεζόν), το καμάρι της Φλωρεντίας έχει βαλθεί να τρελάνει με τα κατορθώματά του εντός των αγωνιστικών χωρών όχι μόνο τους πιστούς, πολυάριθμους και φανατικούς οπαδούς της, αλλά και τους ουδέτερους παρατηρητές.


To σύγχρονο θαύμα της Φλωρεντίας...


Μία ματιά στη βαθμολογία αλλά και στη στατιστική εντυπωσιάζει. Η ομάδα που δημιούργησε πριν μερικά χρόνια από το... τίποτα η οικογένεια Ντελά Βάλε και καθοδηγεί μαεστρικά από αυτό το καλοκαίρι ο πολλά υποσχόμενος και προικισμένος Τσέζαρε Πραντέλι, καταλαμβάνει την τρίτη θέση του πίνακα, με 25 βαθμούς στο σακούλι μετά τις 11 πρώτες αγωνιστικές, γεγονός που την έχει φέρει μέσα στο γκρουπ των ομάδων που είναι φαβορί για την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ της νέας περιόδου.


Οι μόνες ομάδες που βρίσκονται πάνω από αυτήν είναι η Γιουβέντους των εννέα σερί νικών από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος (30 βαθμοί) και η Μίλαν που "τρέχει" αυτή τη στιγμή ένα σερί οκτώ νικηφόρων αγώνων στο Καμπιονάτο (28 βαθμοί) ενώ η τέταρτη της κατάταξης, Ίντερ, που βρίσκεται σε καθοδική πορεία (τρεις αγωνιστικές χωρίς νίκη) απέχει πλέον πέντε ολόκληρους πόντους από τους φορμαρισμένους και... αφηνιασμένους "βιόλα".


Αποτέλεσμα; Οι "επαναστάτες" της Ιταλίας έχουν κάνει το καλύτερο ξεκίνημα σε πρωτάθλημα, από τότε που καθιερώθηκε η νίκη να δίνει τρεις βαθμούς (αρχές δεκαετίας '90), ξεπερνώντας σε βαθμολογική συγκομιδή ακόμη και την επιτυχημένη ομάδα του Κλαούντιο Ρανιέρι τη σεζόν 1994-95 καθώς και του Τζοβάνι Τραπατόνι τη σεζόν 1998-99.


Επιπλέον, με τη νίκη που πέτυχε κόντρα στην Άσκολι στο ουδέτερο γήπεδο του Ρίμινι για την 11η αγωνιστική έφτασε τις 4 συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα ("θύματα" κατά σειρά οι Πάρμα, Σιένα, Κάλιαρι και Άσκολι), σερί που είχε κάνει για τελευταία φορά πριν από έξι ολόκληρα χρόνια, όταν με ηγέτη τον θρυλικό Γκαμπριέλ Μπατιστούτα βρισκόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην κορυφή της βαθμολογίας.


Το καμάρι της πόλης λέγεται... Τόνι


Μπορεί πάντως στη τωρινή ομάδα των "βιόλα" να μην υπάρχει ο διάσημος "Μπατιγκόλ" (κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια στις αρχές του 2005 μετά από μία γεμάτη καριέρα τόσο σε συλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδο), όμως υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής που αν συνεχίσει να σκοράρει κατά ριπάς, όπως κάνει από το ξεκίνημα της σεζόν, τότε σίγουρα θα ξεπεράσει σε αίγλη, δόξα και υστεροφημία τον παλαίμαχο πλέον Αργεντινό άσο.


Ο λόγος φυσικά για τον Λούκα Τόνι, που ένα χρόνο πριν το όνομά του ήταν μάλλον άγνωστο για τους εκτός των ιταλικών τειχών όμως τώρα η φήμη του ως δεινού εκτελεστή εξαπλώνεται ταχύτατα σε κάθε γωνιά της "γηραιάς ηπείρου".


Ο Ιταλός επιθετικός, ο οποίος αποτέλεσε το σπουδαίοτερο μετεγγραφικό απόκτημα της Φιορεντίνα το καλοκαίρι που μας πέρασε (για χατήρι του η οικογένεια Ντελά Βάλε δαπάνησε το ποσό των 10 εκ.ευρώ για να τον πάρει από την Παλέρμο), ξεκίνησε σε χρόνο-ρεκόρ να κάνει απόσβεση της μεγάλης επένδυσης στην οποία προχώρησαν οι διοικούντες στο σύλλογο.


Με τα 13 τέρματα στον προσωπικό του λογαριασμό μετά από 11 αγωνιστικές (πρώτος σκόρερ με διαφορά από τον δεύτερο Κιέζα) ο Τόνι όχι μόνο κουβαλάει στις πλάτες του τις ελπίδες μίας ολόκληρης πόλης για την δυναμική επιστροφή της ομάδας στο κλαμπ των "μεγάλων" του calcio, αλλά έχει αναγκάσει συμπαίκτες και αντιπάλους να μιλούν δημόσια με άκρως εγκωμιαστιά σχόλια για την ποδοσφαιρική του αξία, με τους οπαδούς μάλιστα των "βιόλα" να τον αποθεώνουν σε κάθε αναμέτρηση και να τον αγαπούν με το ίδιο πάθος που είχαν ακριβώς και για τον Μπατιστούτα, τον κορυφαίο σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου με 152 τέρματα.


Κορυφαίος κανονιέρης στην Ευρώπη


Και δεν έχουν άδικο... Αν επιχειρήσουμε να κάνουμε μία σύγκριση με τα πεπραγμένα των μεγάλων "κανονιών" στα υπόλοιπα κορυφαία και ανταγωνιστικά πρωταθλήματα της Ευρώπης, θα οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι ο Τόνι είναι ο πιο... καυτός επιθετικός που κυκλοφορεί από την αρχή της σεζόν στις ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές αρένες.


Ο διεθνής Ιταλός επιθετικός έχει βομβαρδίσει 13 φορές τις αντίπαλες εστίες σε 11 ματς, αφήνοντας πίσω του εξίσου παραγωγικούς επιθετικούς, όπως ο Μίροσλαβ Κλόζε της Βέρντερ Βρέμης και ο Σότα Αρβελάτζε της Άλκμααρ, καθώς αμφότεροι είναι οι πρώτοι σκόρερ στα πρωταθλήματα Γερμανίας και Ολλανδίας αντίστοιχα με 12 γκολ.


Στην Αγγλία, ο πρώτος σκόρερ της Πρέμιερσιπ, Λάμπαρντ, έχει φτάσει στα 10 τέρματα ύστερα από 12 αγωνιστικές, ενώ ο Καμερουνέζος επιθετικός της Μπάρτσελονα, Ετό, ο οποίος ηγείται στον πίνακα των σκόρερ της Πριμέρα Ντιβισιόν, έχει βρει 10 φορές το δρόμο προς τα δίχτυα σε 11 αναμετρήσεις.


Την ίδια ώρα, ο πρώτος σκόρερ στο πορτογαλικό πρωτάθλημα, Νούνο Γκόμεζ, έχει σημειώσει εννέα τέρματα με τη φανέλα της Μπενφίκα, ενώ ο συνήθης ύποπτος από πλευράς Παρί Σεν Ζερμέν, Παουλέτα, είναι ο πρώτος σκόρερ μέχρι τώρα στο Σαμπιονά, με επτά τέρματα ύστερα από 13 αγώνες.


Μπατιστούτα και Κιέζα βγάζουν το καπέλο...


"Τόνι; Είναι σπουδαίος παίκτης και αυτή τη στιγμή είναι ο καλύτερος επιθετικός του πρωταθλήματος. Τον βλέπω να κάνει ένα τρομερό δίδυμο με τον Φραντσέσκο Τότι στην εθνική Ιταλίας", δηλώνει χαρακτηριστικά για τον Τόνι ο επιθετικός της Σιένα και δεύτερος σκόρερ του φετινού Καμπιονάτο, Ενρίκο Κιέζα, ενώ ο άνθρωπος που έχει εξασφαλίσει μία παντοτινή θέση στην καρδιά των οπαδών της Φιορεντίνα, ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα επαινεί την ομάδα και τον υποψήφιο διάδοχο του θρόνου του.


"Ο Τόνι είναι ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής και αυτό δεν το λέω επειδή καταρρίπτει κάποια από τα ρεκόρ μου", τόνισε ο πρώην Αργεντινός διεθνής άσος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα της Φλωρεντίας "La Nazione" και συνέχισε: "Διανύει μία φανταστική περίοδο και η Φιορεντίνα μπορεί επιτέλους να βασιστεί πάνω σε έναν επιθετικό όλκής.


Εαν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, θα φτάσει τα 30 γκολ στο τέλος της σεζόν. Δεν είναι πάντως ο Τόνι ο μοναδικός σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία της ομάδας, καθώς πίσω από το ικανό έμψυχο δυναμικό υπάρχει μία πολύ καλή οργάνωση από πλευράς διοίκησης".


Την ίδια ώρα, ο κορυφαίος επιθετικός της Ευρώπης αυτή την περίοδο, όχι μόνο δεν έχει καβαλήσει το καλάμι, όχι μόνο δεν δείχνει να τον έχει συνεπάρει αυτός ο καταιγισμός επαινετικών σχολίων που έχει αποσπάσει τους τελευταίους μήνες (ό,τι δηλαδή δεν άκουσε τα προηγούμενα δέκα χρόνια επαγγελματικής καριέρας) αλλά αντίθετα δείχνει να πατά γερά με τα πόδια του στη Γη.


Σεμνός και ταπεινός παρά τα εγκώμια...


Μάλιστα, όπου βρεθεί και όπου σταθεί στέκεται στην θετική εικόνα που βγάζει όλη η ομάδα ενώ όταν η συζήτηση φτάνει στον ίδιο δεν διστάζει να ομολογήσει την έκπληξη που νιώθει από την ταχύτατη προσαργμογή και τον τόσο άμεσο αντίκτυπο που έχει η παρουσία του στη Φιορεντίνα. "Όλα φαίνονται εύκολα αυτή την περίοδο. Δεν ξέρω πόσα τέρματα θα πετύχω στο τέλος της χρονιάς, όμως το σημαντικό ήταν ότι ξεκίνησα καλά.


Θα πρέπει να ευχαριστήσω τους συμπαίκτες μου, που με βγάζουν πάντα σε θέση βολής για να σκοράρω. Είμαι χαρούμενος, αυτή τη στιγμή έχω φτάσει στο ανώτατο σημείο της φόρμας μου και διανύω την καλύτερη φάση στην καριέρα μου", τονίζει ο Λούκα Τόνι, ο οποίος αφοπλιστική ειλικρίνεια επισημαίνει ότι χρειάζεται ακόμη να φάει πολλά ψωμιά για να μπει στη ζυγαριά της σύγκρισης με τον γεννημένο μαχητή και νικητή, Μπατιστούτα.


"Ο Μπατιστούτα και εγώ είμαστε δύο επιθετικοί με πολλές ομοιότητες, ωστόσο ο παραλληλισμός που πάει να γίνει νομίζω ότι είναι πολύ πρόωρος. Ο Μπατιστούτα έχει προσφέρει πάρα πολλά σε αυτή την ομάδα αλλά και στη Εθνική ομάδα της Αργεντινής".


Για τους λάτρεις της στατιστικής πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι όπως φέτος ο Τόνι, έτσι και πριν έντεκα χρόνια ο Μπατιστούτα (1994-95) είχε πετύχει 13 τέρματα στις 11 πρώτες αγωνιστικές της Serie A με τη φανέλα των "βιόλα", σε μία χρονιά που φόρτωσε με συνολικά 30 τέρματα τα αντίπαλα δίχτυα.


Το κάλεσμα στην "σκουάντρα ατζούρα"...


Η κατακόρυφη άνοδος του Τόνι στα ιταλικά γήπεδα την τελευταία διετία (πέρυσι με την Παλέρμο και φέτος με τη Φιορεντίνα) δεν θα μπορούσε να αφήσει διόλου ασυγκίνητο τον ομοσπονδιακό τεχνικό της Ιταλίας, Μαρτσέλο Λίπι, που προφανώς θέλει να δει την ομάδα του να παραταχθεί με το καλύτερο δυνατό οπλοστάστιο στα γήπεδα της Γερμανίας το ερχόμενο καλοκαίρι, στην προσπάθειά της να φτάσει στην κορυφή του κόσμου μετά από 24 ολόκληρα χρόνια.


Ο "Πολ Νιούμαν" του ιταλικού ποδοσφαίρου ήταν μεταξύ των πρώτων που είχαν το αισθητήριο και το περίφημο ποδοσφαιρικό μάτι για να διαγνώσουν το μεγάλο ταλέντο του, και τον κάλεσε για πρώτη φορά στη "σκουάντρα ατζούρα" τον Αύγουστο του 2004, στη μετά Euro 2004 αλλά και Τραπατόνι εποχή για τη γειτονική χώρα.


Ο 28χρονος πλέον επιθετικός άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά και με την σταθερότητα στην απόδοση που τον διακρίνει πέτυχε όχι μόνο να συγκαταλέγεται μεταξύ των υποψηφιών που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά και να καταφέρει να εκτοπίσει αρκετές φορές από το αρχικό σχήμα παίκτες με ιστορία και όνομα στο χώρο, όπως οι Κριστιάν Βιέρι και Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο.


Μπορεί πάντως αυτή την περίοδο ο Λούκα Τόνι να αισθάνεται σαν... βασιλιάς στη Φλωρεντία και να απολαμβάνει την μοναξιά στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ στο Καμπιονάτο, ωστόσο η αναγνώριση και η επιβράβευση των προσπαθειών του άργησε πολύ να έρθει.


Δρόμος στρωμένος όχι με ροδοπέταλα...


Ο διεθνής Ιταλός φορ χρειάστηκε να διαβεί αρκετά δύσβατα και απρόσιτα μονοπάτια προτού ανακαλύψει το πέρασμα για τη λεωφόρο της καταξίωσης, πάλεψε στις χαμηλότερες κατηγορίες, ενώ βρέθηκε πολύ κοντά στο να παρατήσει το ποδόσφαιρο σε νεαρή ηλικία απογοητευμένος από τη μέχρι τότε ποδοσφαιρική διαδρομή του, απόφαση που τελικά δεν πήρε ποτέ, προς όφελος τόσο του ίδιου όσο και των ομάδων της Serie A που τον εμπιστεύτηκαν στην πορεία.


Ο Λούκα Τόνι γεννήθηκε στις 26 Μαΐου του 1977 στο Πάβουλο του Φρίνιανο, μία επαρχία της Μόντενα. Η πρώτη ομάδα στην οποία αγωνίστηκε ήταν η τοπική Μόντενα, που βρισκόταν τότε στην C1, της οποίας τη φανέλα φόρεσε για δύο σεζόν. Την αγωνιστική περίοδο 1994-95 σημείωσε 2 τέρματα στα 7 ματς που αγωνίστηκε ενώ το 1995-96 πήρε μέρος σε 25 παιχνίδια πετυχαίνοντας 5 τέρματα.


Η επόμενη σεζόν (1996-97) τον βρίσκει στην Έμπολι της Serie B, όπου έχει μόλις 3 συμμετοχές και ένα τέρμα. Η σεζόν 1997-98 αποτελεί χρονιά πραγματικής δοκιμασίας των αντοχών και της υπομονής του νεαρού επιθετικού. Από την Έμπολι παραχωρείται στην ομάδα της C1, Φιορεντζουόλα, όπου έχει απογοητευτικό απολογισμό των 2 τερμάτων σε 25 ματς.


Με την ψυχολογία στα ναδίρ, ο 21χρονος τότε παίκτης σκέπτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να τα παρατήσει, όπως αποκάλυψε πρόσφατα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αθλητικό τηλεοπτικό σόου "Dribbling" της κρατικής ιταλικής τηλεόρασης (RAI).


Έτοιμος να εγκαταλείψει τη στρογγυλή Θεά...


"Ήμουν στο όριο μου να εγκαταλείψω το χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Εκείνο το χρόνο στην C1 πέρασα το μεγαλύτερο διάστημα στον πάγκο. Σκέφτηκα λοιπόν ότι θα ήταν καλύτερα να επιστρέψω πίσω, σε ερασιτεχνικό επίπεδο και να παίζω για πλάκα με τους φίλους μου, όμως τώρα είμαι χαρούμενος που δεν υλοποίησα εκείνη τη σκέψη μου".


Αναφερόμενος στην χρονιά-εφιάλτη του Τόνι, ο τότε προπονητής του στη Φιορεντζουόλα, Αλμπέρτο Καβαζίν, θεωρεί ότι οι δυσκολίες αυτές τον έκαναν ακόμη πιο ώριμο ώστε να κάνει στη συνέχεια το ξεπέταγμα που ονειρευτόταν από μικρός, όταν είχε ως ποδοσφαικό είδωλο τον Μισέλ Πλατινί.


"Δε νομίζω ότι σκέπτηκε σοβαρά να αποσυρθεί. Είναι όταν δυσκολεύεσαι αρχικά να προσαρμοστείς στο Πανεπιστήμιο και σκέπτεσαι να αλλάξεις το βασικό αντικείμενο σπουδών. Ο Τόνι φαινόταν από τότε ότι είχε τα χαρακτηριστικά ενός καλού παίκτη και αυτές οι δυσκολίες αποδείχθηκαν καθοριστικές για την μελλοντική του καριέρα του", υπογραμμίζει με νόημα ο Καβαζίν.


Η σεζόν 1998-99 βρίσκει τον Τόνι σε μία άλλη ομάδα της C1, την Λοντιτζάνι, όπου παραμένει σε... ρηχά νερά βρίσκοντας μόλις 5 φορέ το δρόμο προς τα δίχτυα σε 31 συμμετοχές, ωστόσο την επόμενη σεζόν (1999-20000) ξεκινά η ανοδική πορεία καθώς με τα χρώματα της Τρεβίζο στη Serie B φτάνει τα 15 τέρματα σε 35 αγώνες, γεγονός που συνιστούσε εκείνη τη στιγμή προσωπικό του ρεκόρ όσον αφορά στην παραγωγικότητα μέσα σε μία σεζόν.


Βάπτισμα του πυρός το 2001...


Το ντεμπούτο του στη Serie A γίνεται σχετικά αργά, σε ηλικία 23 ετών, με τη φανέλα της Βιντσέντζα και το πρώτο παιχνίδι είναι κόντρα στη Μίλαν τον Οκτώβριο του 2000, όπου δεν καταφέρνει να βοηθήσει την ομάδα του να αποφύγει την ήττα με 2-0.


Μετά από μία καλή χρονιά με τη Βιντσέντζα όπου έχει απολογισμό 9 τερμάτων σε 31 εμφανίσεις, ο Τόνι παίρνει μετεγγραφή σε μία άλλη ομάδα του Καμπιονάτο, τη Μπρέσια, όπου θα σχηματίσει ένα πολύ καλό επιθετικό δίδυμο με τον πρώην κορυφαίο ποδοσφαιριστή του κόσμου, Ρομπέρτο Μπάτζο, ο οποίος βρισκόνταν τότε στο λυκαυγές της ένδοξης καριέρας του. Ήταν το κλασικό ζευγάρι που είχαν ελάχιστες ομοιότητες μεταξύ τους.


Η δουλειά του Τόνι ήταν να χρησιμοποιεί τα 193 εκατοστά ύψους του κορμιού του στην υπηρεσία του "θεϊκού κοτσιδάκια" του ιταλικού ποδοσφαίρου, ανοίγοντας διαδρόμους, μαζεύοντας τις ψηλές μπαλιές ή βρισκόμενος στην κατάλληλη θέση μέσα στη μεγάλη περιοχή για να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα ύστερα από κάποια ατομική έμπνευση του Μπάτζο. Η συνεργασία των δύο ανδρών λειτούργησε άψογα τουλάχιστον την πρώτη χρονιά.


Σούπερ δίδυμο με Ρομπέρτο Μπάτζο


Ο Τόνι πέτυχε 13 τέρματα σε 28 συμμετοχές στην πρώτη του χρονιά με τον σύλλογο της Βόρειας Ιταλίας (2001-02) όμως δεν έχει και τις ομορφότερες αναμνήσεις από τη δεύτερη σεζόν του εκεί (2002-03), καθώς ταλαιπωρήθηκε για μεγάλο διάστημα από έναν τραυματισμό με αποτέλεσμα να αγωνιστεί μόλις σε 16 ματς και να βρει στόχο 2 φορές.


Το καλοκαίρι του 2003, ο ιδιοκτήτης της Παλέρμο, Μαουρίτσιο Τζαμπαρίνι, αναζητά έναν επιθετικό που θα ενισχύσει σημαντικά τη γραμμή κρούσης της ομάδας της Serie B και θα την βοηθήσει να επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια μετά από μακρά απουσία.


Εμπιστεύεται για τη θέση αυτό τον Τόνι, τον οποίο αποκτά με κανονική μετεγγραφή από τη Μπρέσια, και κάθε άλλο παρά το μετανιώνει. Η μετεγγραφή που φαινόταν αρχικά ως πισογύρισμα στην καριέρα του Ιταλού επιθετικού (από ομάδα του Καμπιονάτο μεταπήδησε σε ομάδα της Serie B), αποδείχθηκε ουσιαστικά μία άριστα καμουφλαρισμένη... ευκαιρία για να εκτοξευτεί η καριέρα του.


Η Παλέρμο βρίσκει τον ηγέτη της...


Στην πρώτη του χρονιά στην ομάδα της Σικελίας (2003-04) έσπασε όλα τα κοντέρ σημειώνοντας 30 τέρματα, οδηγώντας ουσιαστικά εκ του ασφαλούς τους "ροζανέρι" στην επιστροφή τους στη μεγάλη κατηγορία, για πρώτη φορά μετά το 1973.


Πολλοί Ιταλοί είχαν σοβαρές ενστάσεις για το αν θα μπορούσε να συνεχίσει τις εντυπωσιακές εμφανίσεις και στην Serie A κόντρα σε σαφώς δυνατότερες άμυνες, όμως ο Τόνι φρόντισε να τους διαψεύσει.


Η επιστροφή του μετά από έναν χρόνο απουσίας στα μεγάλα σαλόνια ήταν θριαμβευτική, καθώς σκόραρε 20 φορές, συμβάλλοντας τα μέγιστα ώστε η Παλέρμο να καταλάβει την έκτη θέση του πρωταθλήματος και να πανηγυρίσει για πρώτη φορά στην ιστορία της την έξοδο της σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση (Κύπελλο UEFA).


Το καπέλο στην αξία του Τόνι, βγάζει και ο πρώην προπονητής του στην Παλέρμο, Φραντσέσκο Γκουιντολίν. "Όταν υπογράψαμε το συμβόλαιο με τον Τόνι ξέραμε ότι ήταν ο παίκτης που μπορούσε να μας ανεβάσει ένα επίπεδο. Είναι σπουδαίος φορ. Μπορεί να κάνει καλά πολλά πράγματα, όχι μόνο να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα, μπορεί να επωμιστεί όλο το βάρος της επίθεσης στις πλάτες του".


Την χρονιά που η Παλέρμο σφράγιζε το ευρωπαϊκό εισιτήριο, η Φιορεντίνα κατάφερνε με νύχια και με δόντια να μην πάρει το τρένο του υποβιβασμού, με την διοίκηση των "βιόλα" να σχεδιάζει το περασμένο καλοκαίρι την αναδόμηση της ομάδας, στηριζόμενη κυρίως σε δανεικούς παίκτες.


Επειδή όμως στον κανόνα υπάρχει συνήθως μία εξαίρεση, αποφάσισαν να κάνουν το κόλπο γκρόσο δαπανώντας το ποσό των 10 εκ.ευρώ για να δελέασουν την Παλέρμο και να φέρουν τον Τόνι στο "Αρτέμιο Φράνκι" για να ηγηθεί της επίθεσης της ιστορικής Φιορεντίνα.


"Πολυβόλο" με Φιορεντίνα και Ιταλία


Τα χρήματα αυτά μόνο χαμένα δεν μπορεί να πει κανείς ότι πηγαίνουν. Ο Τόνι σκοράρει ασταμάτητα και η Φιορεντίνα κάνει τρελές σκέψεις, που φτάνουν ακόμα και στην κατάκτηση του σκουντέτο, το οποίο πανηγυρίστηκε για τελευταία φορά σε αυτή την ιταλική πόλη το... μακρινό 1969.


Παράλληλα, οι αλκυονίδες μέρες του Τόνι στην Εθνική Ιταλίας έχουν ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 2004, όταν ο Μαρτσελό Λίπι τον χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στη "σκουάντρα ατζούρα" στο φιλικό παιχνίδι με την Ισλανδία.


Από τότε, ο ικανός στράικερ, ο οποίος χρησιμοποιεί με την ίδια άνεση και τα δύο πόδια, είναι μεταξύ των παικτών που εμπιστεύεται ο Λίπι, και στις 14 μέχρι τώρα παρουσίες του έχει σημειώσει 6 τέρματα (σκόραρε και κόντρα στην Ολλανδία στο σαββατιάτικο φιλικό μεταξύ των δύο ομάδων).


Η εμφάνιση δε, με την οποία τράβηξε πάνω του ακόμη περισσότερο τα φώτα της δημοσιότητας, ήταν στο επιβλητικό 4-1 της Ιταλίας επί της Λευκορωσίας τον Σεπτέμβρη, όπου πέτυχε τρία τέρματα, με τα οποία έφερε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα αγκαλιά με το εισιτήριο της πρόκρισης στην τελική φάση του Μουντιάλ


Το χατ-τρικ αυτό είχε ιστορική σημασία, όχι μόνο γιατί ήταν το πρώτο χατ-τρικ μετά από δύο χρόνια για παίκτη της Εθνικής ομάδας (ο τελευταίος που είχει πετύχει χατ-τρικ ήταν ο Ιντσάγκι κόντρα στην Ουαλία) αλλά κυρίως γιατί είναι το πρώτο που σημειώνει παίκτης της Φιορεντίνα φορώντας τη φανέλα με το εθνόσημο.


Όνειρο η συμμετοχή στο Μουντιάλ


Τί δήλωσε όμως ο ίδιος ο Τόνι μετά από αυτό το εκπλητικό παιχνίδι από πλευρά τους; "Eύχομαι μετά από αυτό το χατ-τρικ να είμαι ένα βήμα πιο κοντά στη... Γερμανία, ως μέλος της Εθνικής Ιταλίας. Ήταν ένα μαγικό, αξέχαστο βράδυ για εμένα.


Θα θυμάμαι αυτά τα τέρματα για πολύ καιρό. Νιώθω απίστευτα συναισθήματα χαράς, που θέλω να τα μοιραστώ με την οικογένειά μου και την κοπέλα μου, που στάθηκαν πάντα στο πλευρό μου, ακόμη και στις δύσκολες στιγμές της καριέρας μου", δήλωσε συγκινημένος ο Τόνι, ενώ από την πλευρά του ο Μαρτσέλο Λίπι απέδωσε τα του καίσαρος τω καίσαρι.


"'Ήταν μία πολύ καλή βραδιά για όλη την ομάδα, ειδικότερα τα πρώτα 60 λεπτά του ματς. Όμως δεν μπορώ να μη σταθώ ξεχωριστά στην απόδοση του Τόνι.


Όχι μόνο για τα τρία γκολ που σημείωσε αλλά για την απίστευτη δουλειά που έκανε μέσα στο γήπεδο. Έκανε πάντα τις σωστές κινήσεις και αποτέλεσε το σημείο αναφοράς αυτής της ομάδας, ο φυσικός εκφραστής όλων των επιθετικών προσπαθειών μας".


Ύψιστη τιμή λοιπόν για τον Τόνι, όταν ένας προπονητής με τις περγαμηνές και την εμπειρία του Μαρτσέλο Λίπι αποφασίζει να μιλήσει ονομαστικά για τον ίδιο και να εξάρει την προσφορά του σε όλη την ομάδα.


Και επειδή, η περίοδος αυτή είναι η καλύτερη στην ποδοσφαιρική καριέρα του, ο επιθετικός της Φιορεντίνα θέλησε να ολοκληρώσει το παζλ της ευτυχίας ανακοινώνοντας την απόφασή του να αρραβωνιαστεί την εκλεκτή της καρδιά του, το διάσημο μοντέλο, Μάρτα Σετσέτο.


ΥΓ: Τόνι και Φιορεντίνα βαδίζουν χέρι-χέρι, με την πορεία του καθενός να επηρέαζει άμεσα και την πορεία του άλλου. Η Φιορεντίνα έχει ανάγκη τα γκολ του Ιταλού στράικερ προκειμένου να μπει για τα καλά σφήνα στους μεγάλους του ιταλικού ποδοσφαίρου και ο Τόνι ελπίζει να συνεχίσει την καλή χρονιά που ξεκίνησε με τους "βιόλα" προκειμένου να πείσει τον Λίπι ότι πρέπει να είναι ένας από τους Ιταλούς επιθετικούς που θα πάρει μαζί του για το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού της Ιταλίας.


Τα παιχνίδια-φωτιά πάντως που ακολουθούν με Μίλαν, Ρόμα και Γιουβέντους για το πρωτάθλημα θα μας αποκαλύψουν αν η Φιορεντίνα μπορεί να βάζει ψηλά τον πήχη από φέτος αλλά και το αν ο Τόνι θα "κερδίσει" το στοίχημα και θα πάει Γερμανία.