Il fenomeno... Μάντοβα

Στο ξεκίνημα της φετινής αγωνιστικής περιόδου τρία ηταν τα μεγάλα ποδοσφαιρικά κλαμπ που εμφανίζονταν πραγματικοί... οδοστρωτήρες εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου υποχρεώνοντας την παγκόσμια φίλαθλη κοινή γνώμη να αναρωτιέται για το πότε (και αν) θα βρεθεί κάποια ομάδα να σταματήσει την ξέφρενη πορεία τους.


Αυτές ήταν η Γιουβέντους του Φάμπιο Καπέλο που δημιούργησε το απόλυτο ρεκόρ όλων των εποχών στην Ιταλία πετυχαίνοντας ένα νικηφόρο σερί εννέα αγώνων από την έναρξη του Καμπιονάτο, η Τσέλσι του Ζοσέ Μουρίνιο που έκανε και αυτή το εκπληκτικό εννιά στα εννιά με το... καλημέρα της φετινής Πρέμιερ Λιγκ και έβαλε πλώρη για το ασύλλητο 11 στα 11 της Τότεναμ από το 1961, αλλά και η Λυών του Ζεράρ Ουγιέ, με τις υπόλοιπες ομάδες του Σαμπιονά να προσπαθούν μάταια να αναγκάσουν στην πρώτη ήττα για φέτος την σχεδόν ισόβια πρωταθλήτρια Γαλλίας του 21ου αιώνα.


Η ισχυρή, αχώριστη και μέχρι πρότινος αδιαίρετη ποδοσφαιρική τριάδα έσπασε τελικά, με τα δύο από τα τρία... συνεταιράκια που μοιράζονταν την δόξα, να πίνουν το πικρό ποτήρι της ήττας και να αποχωρίζονται τον τίτλο τιμής που τους συνόδευε εδώ και τόσο καιρό.


Ο θρόνος χώρεσε μόνο έναν τελικά...


Η Γιουβέντους ατύχησε να πέσει πάνω σε μία αφιονισμένη Μίλαν στην 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος και να χάσει πανηγυρικά στο μεγάλο ντέρμπι του "Σαν Σίρο" με 3-1, η Τσέλσι κατέβαινε από το τρένο της χαράς στη στάση... Όλντ Τράφορντ (ήττα με 1-0) την 11η αγωνιστική ημέρα του εξαντλητικού αγγλικού μαραθωνίου, και η μοναδική που φαίνεται να κρατάει πλέον ψηλά τη σημαία είναι η πρωτοπόρος στη Γαλλία, Λυών, η όποια έχει διαγράψει την λέξη ήττα από το λεξιλόγιό της.


11 νίκες και 3 ισοπαλίες είναι ο εντυπωσιακός απολογισμός για την "Ολιμπίκ" στο πρωτάθλημα (αήττητη και στο Τσάμπιονς Λιγκ σε αντίθεση με Γιουβέντους και Τσέλσι που μετρούν ήδη από ένα αρνητικό αποτέλεσμα), γεγονός που την καθιστά ιδανικό παράδειγμα προς μίμηση.


Όχι όμως μόνο αυτή... Την ώρα που οι προβολείς της δημοσιότητας είναι στραμένοι κατά κύριο λόγο στα πρωταθλήματα των "μεγάλων", υπάρχει (όσο και αν ακούγεται απίστευτο) το αντίπαλο δέος, μία-ομάδα θαύμα που αφού κατάπιε την μία μετά την άλλη τις μικρές κατηγορίες, τώρα κάνει πορεία πρωταθλητισμού στην δεύτερη κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος.


Μόνη συνοδοιπόρος της Λυών η... Μάντοβα


Ο λόγος για την πρωτοπόρο της Serie B, Μάντοβα, που ενώ ξεκίνησε την χρονιά με στόχο την παραμονή στην κατηγορία τώρα στρογγυλοκάθεται αναπαυτικά στην πολυθρόνα της κορυφής, χωρίς να έχει γνωρίσει ακόμη την ήττα. 10 νίκες και 5 ισοπαλίες έχει φέρει μέχρι τώρα το εκπληκτικό συγκρότημα της Λομβαρδίας, αφήνοντας άφωνη όλη την Ιταλία για τα ποδοσφαιρικά του επιτεύγματα και όχι μόνο...


Το athlitikanea.gr σας παρουσιάζει την μοναδική αήττητη ομάδα στις δύο μεγάλες κατηγορίες της Ιταλίας, η οποία αρχίζει να κάνει σιγά σιγά τολμηρά όνειρα ανόδου μετά από 30 και πλέον χρόνια στη Serie A, έχοντας ως ατού έναν πρόεδρο-φανατικό οπαδό, έναν προπονητή-ακούραστο εργάτη και φετινό μπάτζετ γύρω στα 60.000 ευρώ. Κυρίες και κύριοι, ιδού η αποκάλυψη μέχρι στιγμής της χρονιάς στην Ιταλία, Μάντοβα, η επονομαζόμενη και "Γιουβέντους της Β'".


Η πράξη αποδεικνύει ότι για να κυριαρχήσει μία ομάδα στο πρωτάθλήμα της Serie B, συντρίβοντας όλα τα ρεκόρ, τα πολλά χρήματα δεν είναι πανάκεια: Για την ακρίβεια 60.000 ευρώ είναι αρκετά. Τόσα ακριβώς έβγαλε από το ταμείου του συλλόγου ο ιδιόρυθμος πρόεδρος Φαμπρίτσιο Λόρι για να εξαγοράσει τον περασμένο Ιούνιο τα δικαιώματα του επιθετικού, Αλεσάντρο Νοσέλι, που ανήκε κατά το ήμισυ στην Σουντιρόλ.


Τα μετεγγραφικά έξοδα περιορίστηκαν εκεί. Εν συνεχεία ανέλαβαν δράση ο αθλητικός διευθυντής, Τζουζέπε Μεγκαλίνι, και ο προπονητής, Μίμο Ντι Κάρλο, οι οποίοι βολιδοσκόπησαν ποδοσφαιριστές που είχαν μείνει ελεύθεροι στην αγορά, φρόντισαν να υπογράψουν συμβόλαια με αυτούς που θεώρησαν ότι ταιριάζουν στην αγωνιστική φιλοσοφία που ήθελαν να προσδώσουν στην ομάδα, και έτσι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα όχι μόνο το εγχείρημα απέδωσε καρπούς, αλλά η επιτυχία ξεπέρασε κάθε λογική και ρεαλιστική σκέψη:


Η ομάδα της πρωτιάς και των ρεκόρ...


Πρώτη θέση στον βαθμολογικό πίνακα με 35 πόντους σε 15 αγώνες (10 νίκες-5 ισοπαλίες), απόσταση έξι βαθμών από την δεύτερη Τορίνο, επτά νίκες σε ισάριθμες εντός έδρας αναμετρήσεις στο δοξασμένο "Μαρτέλι", μοναδική ομάδα χωρίς ήττα σε Serie A και B, δεύτερη καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος με 21 τέρματα ενεργητικό καθώς και δεύτερη καλύτερη άμυνα με 7 τέρματα παθητικό.


"Από τη στιγμή που η Τσέλσι έχασε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μόνο εμείς και η Λυών είμαστε οι μοναδικές αήττητες ομάδες φέτος στην Ευρώπη από τα μεγάλα πρωταθλήματα", υποστηρίζει γεμάτος καμάρι και υπερηφάνεια ο πρόεδρος Λόρι, ο δημιουργός του θαύματος που λέγεται Μάντοβα, τον οποίο οι οπαδοί χαρακτηρίζουν ως "ένας από εμάς".


Μετά από ένα τέτοιο μαγικό και ονειρεμένο ξεκίνημα η λέξη "άνοδος" αναδύεται όλο και πιο συχνά στα χείλη των οπαδών, που αγνοούν την Serie A εδώ και 33 χρόνια, ωστόσο ο παθιασμένος με την ομάδα πρόεδρος φροντίζει να κρατάει χαμηλούς τόνους και να επαναλαμβάνει ότι στόχος εξακολουθεί είναι η παραμονή.


"Δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε την άνοδο, γιατί χρειάζεται να παραμείνουμε ταπεινοί και να κάνουμε κάθε φορά από ένα βήμα", επαναλαμβάνει το τελευταίο διάστημα ο Φαμπρίτσιο Λόρι, και συνεχίζει:


"Ο πραγματικός μας στόχος είναι να κρατηθούμε στην κατηγορία, όσο πιο γρήγορα φτάσουμε τους 45-50 πόντους θα το έχουμε καταφέρει. Βέβαια, αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό θα έχουμε εξασφαλίσει την σωτηρία από τα τέλη Νοέμβρη... όμως δεν πρέπει να το σκεφτόμαστε αυτό".


Σε ερώτηση για το πως συντελέστηκε αυτό το θαύμα που έχει πραγματοποιήσει η Μάντοβα, το αφεντικό των "μπιανκορόσι" κάνει μία αναδρομή στους τελευταίους μήνες, στεκόμενος ιδιαίτερα στις αρχές του καλοκαιριού, όπου έγινε ο μετεγγραφικός σχεδιασμός.


Το φτηνό μπορεί να είναι και ποιοτικό...


"Δεν μπορούσαμε να κάνουμε μεγάλη υπέρβαση στον προϋπολογισμό και ψάξαμε για παίκτες χωρίς συμβόλαιο, που θα ανταποκρίνονταν σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που ζητούσαμε: έναν ακριβή τύπο συμπεριφοράς μαζί με θέληση αλλά και ικανότητα να συναγωνιστούν ακόμη σε υψηλά επίπεδα", τονίζει ο Λόρι και στη συνέχεια γίνεται πιο συγκεκριμένος:


"Με αυτή τη διαδικασία ήρθαν στην ομάδα ποδοσφαιριστές όπως ο Μάσιμο Μπραμπίλα και ο Αλεσάντρο Ντόγκα, οι οποίοι δεν εντάσσονταν στην κατηγορία των άσημων αλλά αυτών που είχαν εμπειρία από τα μεγάλα σαλόνια και ήθελαν να δώσουν μία νέα ώθηση στην καριέρα τους, μετά αποκτήθηκε ο Κλαούντιο Γκραούζο, που δεν είχε ιδιαίτερα γνωστό όνομα, ωστόσο μας εξέπληξε όλους θετικά με την παρουσία του.


Θα πρέπει επίσης να υπογραμμίσω ότι προσπαθήσαμε να κινηθούμε στο μετεγγραφικό παζάρι από τον Ιούνιο κιόλας, με το που πήραμε το εισιτήριο για την Serie B, κλείνοντας γρήγορα όλα τις τρύπες που υπήρχαν στο ρόστερ μας.


Έτσι δημιουργήσαμε την ομάδα πριν ξεκινήσει το βασικό σταδίο της προετοιμασίας, με σκοπό να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους οι ποδοσφαιριστές και να υπάρχει ένα οικογενειακό κλίμα. Άλλες ομάδες αντίθετα ολοκλήρωσαν τις μετεγγραφικές κινήσεις τους στα τέλη Αυγούστου και είχαν περισσότερα προβλήματα από εμάς στη συνέχεια".


Ποιοι παίκτες όμως αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Μάντοβας και ποιο είναι το περιβόητο στυλ παιχνιδιού που έχει εμφυσήσει στους παίκτες ο προπονητής τους, Ντι Κάρλο, το οποίο έχει φέρει τόσο ικανοποιητικά αποτελέσματα;


Οι δυνατοί κρίκοι των "μπιανκορόσι"...


Υπάρχει καταρχήν το βασικό κεντρικό αμυντικό δίδυμο, που αποτελείται από τους Γκαμπριέλε Τσόφρι και Ματία Νοτάρι (πρώτη τους σεζόν στη Serie B), παίκτες δοκιμασμένοι από τη συγκεκριμένη κατηγορία όπως ο Σομέσε και ο Σακέτι, ο άνθρωπος για τον οποίο άνοιξε η... κάνουλα το καλοκαίρι, Νοσέλι (κορυφαίος σκόρερ της Μάντοβα με 7 τέρματα και ήρωας στα μπαράζ του περασμένου Ιούνη κόντρα στην Πάβια), καθώς και ο Γκαμπριέλε Γκρατσιάνι, γιος του Τσίτσο, ο οποίος έχει πετύχει φέτος 5 τέρματα, τα οποία μεταφράστηκαν σε αρκετούς κερδισμένους βαθμούς για την ομάδα του.


Όσον αφορά στη δύναμη και στην υπεροχή της Μάντοβα αυτή πηγάζει από το ομαδικό πνεύμα που διακατέχει τους πάντες, την μαχητική διάθεση, καθώς και την αποτελεσματικότητά τους όταν βγαίνουν συνήθως στην κόντρα. Το παιχνίδι της μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα θεαματικό και τραβηκτικό για το φίλαθλο μάτι, όμως σε πολλούς η Μάντοβα θυμίζει... Γιουβέντους.


Έχει πολύ καλή φυσική κατάσταση, πρεσάρει ανελέτητα τον αντίπαλο, ξέρει να μαρκάρει καλά και να κλέβει μπάλα ενώ βρίσκει πάντα τον τρόπο να σκοράρει όταν χρειάζεται. Το "αστέρι" της ομάδας από πλευράς οικονομικών αποδοχών είναι ο Μάσιμο Μπραμπίλα, ο οποίος κερδίζει "καθαρά" γύρω στα 450.000 ευρώ ετησίως.


Είναι 32 ετών και έχει στο ενεργητικό του τέσσερις ανόδους με ομάδες από την δεύτερη στην πρώτη κατηγορία, ενώ έχει καλές πιθανότητες να πανηγυρίσει ακόμα μία τον ερχόμενο Ιούνιο.


Από την πλευρά του, ο τεχνικός της Μάντοβα, Μίμο Ντι Κάρλο, ο οποίος κέρδισε το βραβείο του "αργυρού πάγκου" (panchina d'argento) για την περασμένη σεζόν όπου οδήγησε την ομάδα στη Serie B, πλέκει το εγκώμιο των ποδοσφαιριστών του για τα φετινά πεπραγμένα.


"Για ό,τι έχουμε πετύχει, τα εύσημα ανήκουν σε αυτούς. Θα πρέπει να τους δείτε με τί διάθεση προπονούντα. Είναι εξαιρετικοί. Το πνεύμα, ο τρόπος με τον οποίο προπονούνται είναι ιδιαίτερος και ξεχωριστός. Είναι πραγματικό πολύ ωραίο να τους επιβλέπεις".


Απαγορευμένη λέξη η... άνοδος


Ο πρώην παίκτης της Βιντσέντζα διαισθάνεται ότι το άγχος ενδέχεται να αποτελέσει βαρύ φορτίο από εδώ και πέρα για την ομάδα του, από τη στιγμή που αυτή βρίσκεται στην κορυφή και διεκδικεί με αξιώσεις το πολυπόθητο εισιτήριο για την κορυφαία κατηγορία, γι'αυτό το λόγο συνεχίζει να μιλάει διπλωματικά αποφεύγοντας όπως ο... διάολος το λιβάνι να θέσει υψηλούς στόχους.


"Θα πρέπει να κοιτάζουμε το παρών. Δεν είναι δουλειά δικιά μας να βλέπουμε την κατάταξη, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να νικάμε τα παιχνίδια το ένα μετά το άλλο. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα πάνε καλά , όμως είναι αναγκαίο να παραμείνουμε ήρεμοι και ισορροπημένοι, είτε κερδίζουμε είτε χάνουμε".


Ο Ντι Κάρλο δεν παραλείπει να κάνει ειδική μνεία στην μεγάλη αγάπη που έχει ο κόσμος για την ομάδα, ενώ καταθέτει την άποψή του για το ποιο είναι το μυστικό, στο οποίο οφείλονται οι εξαιρετικές αγωνιστικές επιδόσεις της ομάδας του.


"Έχουμε ένα κοινό καταπληκτικό, το οποίο μας παρακολουθεί από την C2 και έχει μεγαλώσει μαζί με εμάς. Η μόνη διαφορά ήταν ότι πέρυσι και πριν δύο χρόνια ήμασταν υποχρεωμένοι να νικήσουμε ενώ αυτή τη φορά δεν χρειάζεται να αποδείξουμε τίποτα και σε κανέναν, γεγονός που έχει κάνει τα πράγματα πιο εύκολα για όσους δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτή την κατηγορία", τονίζει χαρακτηριστικά ο τεχνικός των "μπιανκορόσι" και συμπλήρωνει:


Το σύστημα και το πλεονέκτημα....


"Δεν με ενδιαφέρει οι παίκτες μου να ξεκινούν από το 60% και να φτάνουν κατά τη διάρκεια του αγώνα στο 100%., προτιμώ να είμαστε σταθεροί στο 80%, καθώς σε περίπτωση που σε ένα παιχνίδι πιάσουμε μέτρια απόδοση, τα αποτελέσματα μπορεί να αποβούν καταστροφικά.


Αυτό που έχει σημασία είναι να ξέρουμε να βγαίνουμε στην επίθεση με πέντε παίκτες και να αμυνόμαστε με πέντε παίκτες, κάτι που βέβαια δεν είναι πάντα εφικτό, εξαρτάται από την κατάσταση στην οποία θα βρεθούμε αλλά και τον αντίπαλο.


Η Μάντοβα έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να διαθέτει ένα προκαθορισμένο στυλ παιχνιδιού, όλοι ξέρουν τι πρέπει ακριβώς να κάνουν μέσα στο γήπεδο. Αυτό γίνεται επειδή το γκρουπ που είχε σχηματιστεί στην C2 διευρύνθηκε με την έλευση κάποιων παικτών το καλοκαίρι, που αφομοιώσαν πολύ γρήγορα το συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού".


Αφήσαμε για το τέλος το... καλύτερο, τον ιδιοκτήτη της Μάντοβα, Φαμπρίτσιο Λόρι, που όσο και να ψάξετε παρόμοια περίπτωση παράγοντα είναι μάλλον απίθανο να βρείτε.


Ένας πρόεδρος πραγματικό φαινόμενο...


Πρόκειται για έναν πρόεδρο-οπαδό, ο οποίος ακολουθεί την αγαπημένη του ομάδα παντού, κάθεται στον πάγκο μαζί με τον Ντι Κάρλο χωρίς πάντως να παρεμβαίνει στο έργο του ("ο προπονητής έχει απόλυτη αυτονομία", ισχυρίζεται ο εκκεντρικός πρόεδρος), πανηγυρίζει μαζί με τους παίκτες και μπροστά στην εξέδρα των οπαδών μετά από κάθε νίκη (συμμετέχει στα περιβότητα "όλε"), βγαίνει συχνά για βραδινό γεύμα μαζί με ποδοσφαιριστές και τεχνική ηγεσία, ενώ ο τρόπος με τον οποίο ντύνεται ταιριάζει περισσότερο σε οπαδό της εξέδρας παρά σε πρόεδρο συλλόγου.


Και αυτό γιατί ο Φαμπρίτσιο Λόρι, ο οποίος έχει μακριά μαλλιά με μπούκλες, λατρεύει να φοράει σχισμένα παντελόνια και ξεκουμπωμένα πουκάμισα...


Το ακόμη πιο ωραίο αναφορικά με τον ισχυρό άνδρα της Μάντοβα: Είναι ιδιοκτήτης ενός εκ των κορυφαίων εργοστασίων παραγωγής πλαστικών ειδών, με την επωνυμία "Nuova Plansac", στο οποίο εργάζονται 16 ιδιαιτέρες γραμματείς, τις οποίες έχει επιλέξει ο ίδιος και τις οποίες αποκαλεί "Λορίνες". Με λίγα λόγια, ο Λόρι είναι μία μοναδική προσωπικότητα από κάθε άποψη, και όλα αυτά σε ηλικία μόλις 36 χρόνων.


ΥΓ: Οι οπαδοί της Μάντοβα μπορεί να μην κουβαλούν την ίδια τρέλλα με τον πρόεδρο, όμως είναι και αυτοί εξίσου φανατικοί με την ομάδα τους, μετατρέποντας κάθε παιχνίδι που γίνεται στο "Μαρτέλι" σε πραγματική γιορτή.


Μάλιστα, υπάρχει και ένα συγκεκριμένο πανό που κρεμούν οι οπαδοί σε κάθε αγώνα, θέλοντας να δείξουν στους παίκτες ότι είναι πάντα δίπλα τους. "Ovunque ti seguiremo per sempre" που σημαίνει "Θα σας ακολουθούμε παντού για πάντα". Είτε παίζει στην C2 είτε στην κατηγορία των δυνατών...