Μέιτζορ Λιγκ Σόκερ (Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ΗΠΑ)

Η ασπρόμαυρη μπάλα είναι τόσο μαγική που μπορεί να μαγνητίσει ακόμη και ανθρώπους από μέρη τόσο μακρινά που ποτέ δεν είχαν μάθει για αυτήν. Από πολιτείες που μέχρι πρότινος ασχολούνταν με ρόπαλα, στεφάνια και μπάλες σε σχήμα πεπονιού! Πλέον σε 52 "μακρινές" πολιτείες 17 εκατομμύρια άνθρωποι την “λατρεύουν” σαν να την... ήξεραν χρόνια.


Αν η ΗΠΑ είναι παγκόσμια δύναμη και ο πρόεδρος της λέγεται πλανητάρχης, τότε η πρωταθλήτρια ποδοσφαίρου της χώρας είναι μεγαλύτερη κυρίαρχος της γης στο “βασιλιά των σπορ”. Μάλλον όχι θα πείτε, ωστόσο από χθες το Λος Άντζελες είναι η “Πολιτεία του ποδοσφαίρου”.


Ποιοί Λέικερς; Γκάλαξι


Μπορεί όλος ο κόσμος να αναγνωρίζει τους Λέικερς ως άξιο εκπρόσωπο των Λος Άντζελες στο παγκόσμιο αθλητισμό λόγω της σπουδαίας ομάδας μπάσκετ, ωστόσο πλέον η “Γκάλαξι” των Λος Άντζελες είναι η ομάδα που “κλέβει” αυτές τις ημέρες τις καρδιές των φιλάθλων, αφού αναδείχθηκε πρωταθλήτρια μετά τον νικηφόρο τελικό κατά της “Νιου Ίνγκλαντ Ρεβολουσιον” στα πέναλτι (1-0).


Το ποδόσφαιρο "μαγεύει" τα αφεντικά του κόσμου


“Το ποδόσφαιρο είναι πλέον αμερικάνικο παιχνίδι”, υποστηρίζει σε μεγάλη διαφημιστική καμπάνια της στις ΗΠΑ, η μεγαλύτερη αθλητική εταιρία “Nike”. Ίσως υπερβολή αλλά όχι εντελώς μακριά από την αλήθεια.


Η κατάσταση στο ποδόσφαιρο της παγκόσμιας δύναμη είναι... θολή. Το ποδόσφαιρο είναι στις ΗΠΑ το άθλημα με την μεγαλύτερη ανάπτυξη. Όλο και περισσότεροι νέοι ασχολούνται με την κάποτε άγνωστη για τους Αμερικανούς “ασπρόμαυρη” μπάλα.


Η ομοσπονδία “US Soccer Youth” έχει περίπου 3 εκατομμύρια μέλη, περίπου διπλάσια σε αριθμό σε σχέση με αναπτυγμένες ποδοσφαιρικά χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία ή η Γερμανία! Συνολικά 17 εκατομμύρια άνθρωποι παίζουν ποδόσφαιρο στην αστερόεσσα (άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο).


Όμως και η εθνική ομάδα της χώρας δεν τα πάει καθόλου άσχημα. Η ενδεκάδα του Μπρους Αρίνα προκρίθηκε για το μουντιάλ του 2006 περνώντας στον προκριματικό όμιλο ομάδες με μεγάλη παράδοση στο ποδόσφαιρο όπως το Μεξικό. Μάλιστα βρίσκεται στην 7η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA! Από τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου και η εθνική όμάδα των ΗΠΑ στις γυναίκες.


No Soccer... Football!


Αυτή είναι η θετική πλευρά... όμως υπάρχει και η... αρνητική. Βλέπεται το εσωτερικό πρωτάθλημα γνωστό ως “Μέιτζορ Λιγκ Σόκερ” βρίσκεται ακόμη “πίσω από τα φώτα”.


Πολλοί Αμερικανοί πολίτες δεν γνωρίζουν τίποτα για το νέο... εθνικό τους άθλημα. Τον τελικό ανάμεσα στους “Λος Άντζελες Γκάλαξι” και την “Νιου Iνγκλαντ Ρεβολούσιον “παρακολούθησαν από την τηλεόραση μόλις 0,8% του τηλεοπτικού κοινού. Το “χάσμα” είναι ακόμη μεγάλο. Φανταστείτε ότι τον τελικό του “SuperBowl” (o τελικός του Αμερικάνικου φούτμπολ) τον είδε περίπου 40-50% του τηλεοπτικού κοινού!


Καλύτερη στις ΗΠΑ, αλλά Β΄ κατηγορία στην Ευρώπη


Το γεγονός ότι στις ΗΠΑ ο “βασιλιάς των σπορ” δεν έχει... κάτσει ακόμη στον θρόνο του οφείλεται εκτός του ιστορικού υπόβαθρου κυρίως στο χαμηλό θεάμα που προσφέρει το εσωτερικό πρωτάθλημα.


“Πιστεύω ότι η ομάδα μου θα μπορούσε να βρίσκεται στις μεσαίες θέσεις της βαθμολογίας στο στην Τσάμπιονσιπ (δεύτερη σε τάξη πρωτάθλημα στην Αγγλία μετά την Πρέμιερ Λιγκ)”, δηλώνει ο προπονητής της φιναλίστ Νιου Ίνγκλαντ, Στιβ Νίκολ και κάποιος καταλαβαίνει εύκολα το επίπεδο των ομάδων του “Major League Soccer”.


Ο Σκοτσέζος που έχει φορέσει 466 φορές την φανέλα της Λίβερπουλ είναι ένας από τους αρκετούς σταρ του αθλήματος που δουλεύει στην χώρα..


Χαραγμένα στάδια


Όταν τον Αύγουστο μία ομάδα επιλέκτων του “MLS”, ταξίδεψαν στη Μαδρίτη για να αγωνιστούν κατά της Ρεάλ, οι Αμερικάνοι ποδοσφαιριστές δήλωναν εντυπωσιασμένοι με τα στάδια της Ευρώπης. Αυτό διότι στο δικό τους πρωτάθλημα, μπορεί τα στάδια να είναι υπερσύγχρονα αλλά οι μεγάλες άσπρες γραμμές που είναι χαραγμένες στον αγωνιστικό χώρο, προδίδουν τον λόγο που κατασκευάστηκαν, αφού πρόκειται για στάδια του φούτμπολ!


Ψάχνουν τον Μάικλ Τζόρνταν!


Πάνω από όλα όμως το ποδόσφαιρο των ΗΠΑ χρειάζεται ένα πρόσωπο που θα μπορεί να γίνει είδωλο και να προσελκύσει φιλάθλους. Αναζητείται λοιπόν ο... Μάικλ Τζόρνταν του ποδοσφαίρου!


Με τον Μπίσλεϊ (Αϊντχόβεν), και Ρέινα (Μάντεστερ Σίτι) να αγωνίζονται στην Ευρώπη και τον μικρό ταλαντούχο Φρέντι Άντου να μην έχει την εξέλιξη που αναμενόταν λείπει ο μεγάλος ποδοσφαιριστής. Άλλωστε ο Γιούρι Τζορκαέφ που αγωνίζεται στους Μέτροσταρς, είναι πλέον πολύ μεγάλος για να “προσελκύσει” με τις ικανότητες του κόσμο.


Αντίθετα ο Λάντον Ντόνοβαν των Λος Άντζελες Γκάλαξι, που έχει φορέσει την φανέλα της γερμανικής Μπάγερ Λεβερκούζεν είναι ένας λόγος για να παρακολουθήσει κάποιος έναν αγώνα του “MLS.”


Όμως ο 23χρόνος επιθετικός δεν... φτάνει. Αυτό το γνωρίζει και ο πρόεδρος της αμερικανικής Λίγκα Ντον Γκάρμπερ που δηλώνει: “Θέλουμε να κάνουμε το ποδόσφαιρο πρώτο άθλημα στην χώρα. Αλλά αυτό θα διαρκέσει πολύ!”.


Απλά... δεν τους ταιριάζει!


Το μάρκετινγκ βέβαια παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Το άθλημα είναι προϊόν και πρέπει να προωθηθεί ανάλογα. Το πρώτο βήμα για την προσέλκυση ανθρώπων στο ποδόσφαιρο έγινε: Ο τηλεοπτικός σταθμός ABC/ESPN αγόρασε για 425 εκατομμύρια δολάρια τα δικαιώματα για 11 μεγάλα ποδοσφαιρικά γεγονότα της FIFA. Ανάμεσα τους το μουντιάλ του 2010 και του 2014.


Ωστόσο ίσως κάποιος πρέπει να σκεφτεί αν όντως το άθλημα που αγαπήθηκε και λατρεύεται ακόμη στην Ευρώπη, ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία των πολιτών μία χώρας, όπως είναι οι ΗΠΑ με τις διάφορες ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει μία υπερδύναμη που την αποκαλούν το "μεγάλο αφεντικό".