Κυριακή, 25 Σεπτέμβριος 2011 12:59

Σαν σήμερα στην κορυφή της Ευρώπης για 2η φορά!

  Μαρία Ζαμπέτη
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 vote)

Σαν σήμερα, πριν από έξι χρόνια, η Εθνική ομάδα μπάσκετ ανέβηκε ξανά στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Ευρωμπάσκετ, επαναλαμβάνοντας τον θρίαμβο του 1987

 

 

 

Το Σεπτέμβριο του 2005 η Εθνική μπάσκετ των ανδρών με τον Παναγιώτη Γιαννάκη στο τιμόνι της αναχωρούσε για το Βελιγράδι με όνειρο να επιστρέψει πίσω με ένα μετάλλιο. Λίγες ημέρες αργότερα, θα ξεσήκωναν και τους πιο δύσπιστους κρατώντας στα χέρια τους το χρυσό και την πρώτη θέση στο Ευρωμπάσκετ!

 

Η "επίσημη αγαπημένη" ξεκίνησε με το δεξί τις υποχρεώσεις της στη διοργάνωση, αφού πέτυχε μια άνετη νίκη επί της Γαλλίας (64-50) για τον Γ’ όμιλο της διοργάνωσης.

 

Το "χαστούκι" από τους Σλοβένους ήρθε να προσγειώσει τους παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη, που ηττήθηκαν 56-68. Αυτό το... στραπάτσο, όμως, θα ήταν το μοναδικό για τους διεθνείς στη διοργάνωση. Ακολούθησε η Βοσνία (67-50) την οποία το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κέρδισε με ένα αξέχαστο ξέσπασμα στο τελευταίο μέρος του αγώνα και κατέλαβε τη δεύτερη θέση του γκρουπ της.

 

Στους αγώνες νοκ άουτ η Εθνική βρέθηκε αντιμέτωπη με το Ισραήλ, αλλά και με την... κακή της μέρα, πραγματοποιώντας μια μέτρια εμφάνιση. Παρόλα αυτά, οι διεθνείς, με κορυφαίο το Νίκο Ζήση, εξολόθρευσαν τους Ισραηλινούς με 67-61 και εξασφάλισαν μια θέση στους «8».

 

Το εμπόδιο της Ρωσίας, κλήθηκε να το ξεπεράσει ένας τότε... Μοσχοβίτης. Ο "Δράκος" εππιστράτευσε τον τότε γκαρντ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που έκανε την καλύτερή του εμφάνιση με το εθνόσημο (23 πόντους) και "σκότωσε" τον Κιριλένκο και την παρέα του, οδηγώντας την Ελλάδα στην τελική τετράδα.

 

Ακολούθησε το παιχνίδι που θα μείνει πάντα χαραγμένο στη μνήμη όλων. Σε έναν ημιτελικό - θρίλερ, ο Δημήτρης Διαμαντίδης, σαν άλλος Αργύρης Καμπούρης, "τελείωσε" τους Γάλλους με θρυλικό τρίποντο στη λήξη του αγώνα. Το αγόρι το έβαλε και η "επίσημη αγαπημένη" κέρδισε τους "τρικολόρ" με 67-66, με τον γκαρντ της Εθνικής να στέλνει την Ελλάδα στον τελικό του Ευρωμπάσκετ.

 

Και μετά από τέτοια εμφάνιση ήταν σχεδόν αδιανόητο να χάσει το χρυσό από τα χέρια της η «γαλανόλευκη». Ούτε η Γερμανία του Ντιρκ Νοβίτσκι μπόρεσε να σταματήσει την τρελή πορεία της Ελλάδας που δικαίως και με το σπαθί της κατακτούσε για δεύτερη φορά στην ιστορία της την κορυφή της Ευρώπης. Ο άσος των Μάβερικς θα αναδεικνυόταν πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης όμως ιστορία θα έγραφε ο Παναγιώτης Γιαννάκης καθώς το βράδυ της 25ης Σεπτεμβρίου έγινε ο πρώτος που κατακτά ως παίκτης και ως προπονητής το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.



Ο δρόμος για την κορυφή

 

16 Σεπτεμβρίου 2005

Ελλάδα-Γαλλία 64-50

 

17 Σεπτεμβρίου 2005

Ελλάδα-Σλοβενία 56-68

 

18 Σεπτεμβρίου 2005

Ελλάδα-Βοσνία 67-50

 

20 Σεπτεμβρίου 2005

Ελλάδα-Ισραήλ 67-61

 

22 Σεπτεμβρίου 2005

Ελλάδα-Ρωσία 66-61

 

24 Σεπτεμβρίου 2005

Ελλάδα-Γαλλία 67-66

 

25 Σεπτεμβρίου 2005

Ελλάδα-Γερμανία 78-62

 

Η "χρυσή" ομάδα: Θοδωρής Παπαλουκάς, Βσίλης Σπανούλης, Νίκος Ζήσης, Δημήτρης Διαμαντίδης, Δήμος Ντικούδης, Νίκος Χατζηβρέττας, Γιάννης Μπορούσης, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Αντώνης Φώτσης, Κώστας Τσαρτσαρής, Λάζαρος Παπαδόπουλος και Μιχάλης Κακιούζης.

Σχετικά Video

Leave a comment

Συμπληρώστε τα πεδία με *



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

21 Μάιος 2012, 23.42 - Super League
Απορρίφθηκε ο φάκελος της Κέρκυρας
21 Μάιος 2012, 23.26 - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Προβάδισμα Κούπερ και Σόλιντ
21 Μάιος 2012, 23.20 - Διεθνή
Οριστικά στη Τσβαϊτελίγκα η Χέρτα
21 Μάιος 2012, 22.33 - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ανανέωσε με Μέγιερι ο Ολυμπιακός
21 Μάιος 2012, 21.47 - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ίβκοβιτς: "Δίκαιη η νίκη μας"
21 Μάιος 2012, 21.45 - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
Ομπράντοβιτς: "Να διορθώσουμε τα λάθη"
21 Μάιος 2012, 21.36 - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
"Υπάρχει ακόμη δρόμος"
21 Μάιος 2012, 21.19 - ΑΡΗΣ
Το προφίλ του Αρτούρ Φερνάντες
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

21 Μάιος 2012, 21.19 - ΑΡΗΣ
Το προφίλ του Αρτούρ Φερνάντες
21 Μάιος 2012, 14.14 - ΑΡΗΣ
Ημέρα κρίσιμων αποφάσεων
21 Μάιος 2012, 19.11 - ΑΡΗΣ
Αποθεώθηκε η Κ17
21 Μάιος 2012, 09.34 - Διεθνή
Στην Κίνα θα συνεχίσει ο Ντρογκμπά
ΣΧΟΛΙΑ
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV


    10:30
    ESP
    Κολύμβηση: Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ντέμπρετσεν
    18:00
    ET1
    Κολύμβηση: Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ντέμπρετσεν

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΕΠΙΣΗΣ